Alleen voetballen tegen de muur

meisje.jpg
Esther Broenink 1.jpg
Door Esther Broenink op 3 juli 2019 om 00:14

Alleen voetballen tegen de muur

ChristenUnie Zeewolde maakt zich druk over eenzaamheid. Als werkgroep denken we na over manieren om die aan te pakken. Dit is de tweede blog van werkgroeplid Esther Broenink (18 jaar). 

Je zult het ongetwijfeld hebben meegekregen. De examens zijn geweest en ook de uitslag is binnen. In bijna elke straat hing in de afgelopen weken wel een vlag uit en voor duizenden jongeren is een lange vakantie begonnen, om over een paar maanden te starten met een nieuwe opleiding.

De zomervakantie is het moment waar scholieren het hele jaar naar uitkijken. Maandenlang wordt er geblokt voor toetsen en examens en nu is er eindelijk tijd voor plezier, ontspanning en rust. Toch valt voor veel jongeren de vakantie ook zwaar. De vrije tijd waar ze al maanden naartoe aan het leven waren maakt al snel plaats voor verveling en een gevoel van eenzaamheid. Dag in dag uit werden ze op school omringd door klasgenoten en vrienden, maar nu de schooluren zijn weggevallen vinden veel jongeren zichzelf al snel terug op de bank achter hun telefoon. Social media is in deze situatie de uitweg om je leven toch een stuk interessanter voor te doen dan dat het daadwerkelijk is. De eerste weken is er op Instagram en Facebook nog een stroom van vakantiefoto’s maar al snel wordt het stiller en vindt niemand het waard om zijn daginvulling nog online te gooien.

Deze keerzijde van de vakantieperiode is er niet alleen onder jongeren. Het is een probleem dat zichtbaar is in alle lagen van de samenleving. Voor de een is de vakantieperiode een tijd die volgepland is met reizen, dagjes weg en andere uitjes. Voor de ander geeft vakantie een gevoel van eenzaamheid. Scholieren zitten op de bank Netflix af te struinen in plaats van dat ze in de pauzes hun weekendplannen vastleggen. Kinderen die niet op vakantie kunnen gaan staan nu alleen tegen een muur te voetballen omdat hun vriendjes allemaal op vakantie zijn. En de ouders missen het dagelijkse praatje met collega’s bij het koffieapparaat.

Dat school en werk voor even naar de achtergrond verschuiven betekent niet dat we niet meer naar elkaar om hoeven te zien. Juist in deze periode moeten we elkaar niet uit het oog verliezen. Kinderen die samen naar het strand gaan, of een barbecue organiseren voor de buurt: dat zijn de dingen die mensen met elkaar verbinden en er is geen betere tijd om dit te doen dan onder een zomerzonnetje. Het zou mooi zijn als iedereen in september vakantieverhalen heeft als de scholen weer opengaan en het werk weer begint. Als iedereen nieuwe herinneringen heeft aan hoe ze samen met anderen deze vakantie hebben beleefd.

Deel dit bericht

Terugblik van de nieuwe wethouders

Esther Broenink

Esther Broenink 1.jpg

Esther zit in de werkgroep eenzaamheid van ChristenUnie Zeewolde. Ze is 18 jaar en studeert Toegepaste Psychologie.