ChristenUnie Zeewolde maakt zich druk over eenzaamheid

CU Zomer 2017.jpg
Esther Broenink 1.jpg
Door Esther Broenink op 14 mei 2019 om 15:31

ChristenUnie Zeewolde maakt zich druk over eenzaamheid

ChristenUnie Zeewolde maakt zich druk over eenzaamheid. Als werkgroep denken we na over manieren om die aan te pakken. Deze blog is geschreven door werkgroeplid Esther Broenink (18 jaar, VWO 6). 

Whatsapp, facebook, Facetime; het is makkelijker dan ooit om contact te houden. Met één druk op de knop kan je met iemand aan de andere kant van de wereld praten. De laatste jaren is de wereld om ons heen groter geworden en contact maken makkelijker. Ondanks dat lijkt het onderwerp eenzaamheid steeds actueler te worden. De statistieken zijn duidelijk: 40 procent van de volwassenen geeft aan zich soms eenzaam te voelen, 200.000 ouderen in Nederland hebben niet meer dan één keer in de maand contact met iemand. Jongeren hebben ook lang niet zo’n onbezorgd leven als het lijkt. Vier op de tien geeft aan eenzaam te zijn. Eenzaamheid is overal om ons heen, kijk maar eens goed rond. Dat meisje daar, een jaar of 16, een leuke glimlach op haar gezicht en ook haar Instagram account ziet er waarschijnlijk goed uit. Aan de buitenkant merk je niets bijzonders, maar wie ziet haar als ze op school alleen haar broodje opeet, en geen vrienden heeft om mee te praten? Wie ziet die oude man, die elke dag vanuit zijn stoel naar de wereld buiten kijkt, terwijl zijn wereld is geslonken tot het kleine kamertje waarin hij woont?

Eenzaamheid gaat dieper dan de gezichtsuitdrukking van iemand, het gaat verder dan de profielfoto op Instagram. Eenzaamheid gaat over het gevoel dat er niemand is. Niemand om mee te lachen, niemand om mee te huilen. Iedereen heeft het nodig om gezien te worden. Eenzaamheid zal bij iedereen een gevoel van herkenning oproepen. Ruim 7 miljard mensen op dit aardbolletje, en toch voelen we ons alleen. Het is een maatschappelijk probleem waar we allemaal weleens slachtoffer van zijn, maar we zijn ook allemaal weleens dader. Want heb jij dat meisje gezien? Of die oude man?

Niemand kan dit probleem alleen oplossen. Geen campagne, geen blog kan dit probleem ineens oplossen, maar iedereen kan een begin maken. Stuur een keer een kaartje naar die oude man in het verzorgingstehuis, nodig je buurvrouw uit voor een kopje koffie en ga eens naast dat meisje zitten, eet in de pauze jullie brood samen op. Daarmee is eenzaamheid niet verdwenen, maar de eerste stap is gezet. In plaats van 200.000 eenzame ouderen zijn er 199.999. Het masker van het meisje zal verdwijnen en plaats maken voor een twinkeling in haar ogen. Wij als ChristenUnie in Zeewolde vinden het belangrijk om elkaar te zien, om voor elkaar klaar te staan. Wij vinden eenzaamheid een probleem, en willen er hard aan werken om dit te verminderen. Met deze blog willen we de eerste stap zetten, en we willen jullie uitdagen om ons te blijven volgen en mee te doen.

Terugblik van de nieuwe wethouders

Esther Broenink

Esther Broenink 1.jpg

Esther zit in de werkgroep eenzaamheid van ChristenUnie Zeewolde. Ze is 18 jaar en studeert Toegepaste Psychologie.