Zonnewoud win, win voor natuur en inwoners

200513 Overzicht Zonnewoud Zeewolde.JPG

Staatsbosbeheer biedt al jaren zeven terreinen aan voor een duurzame ontwikkeling voor publieks- en maatschappelijke activiteiten. Waarom? Dit geeft inkomsten om het overige bos te onderhouden. Deze terreinen hebben geen bos bestemming.
De relatie tussen zonneparken en natuur roept begrijpelijkerwijs veel vragen op. Er is bij het Zonnewoud nadrukkelijk gekozen voor een ‘ander’ zonnepark, met de nadruk op ánder! Het Zonnewoud is een innovatief ontwerp, waar lokale participatie in alle fasen van het project en multifunctionaliteit voorop staat. Dat wil zeggen, ongeveer een derde van het terrein wordt ingericht voor natuur, recreatie en educatie en wordt dus niet bezet met zonnepanelen
Het Zonnewoud is zoveel meer dan alleen de zonnepanelen. Er is gedacht aan recreëren en educatie. Denk hierbij aan een waterheuvel, insektentorens, bijenhotels, maar ook informatievoorziening via een app over het opwekken van energie. Dus terwijl u wandelt door het gebied, een stukje beleving proeft, de beplanting bewondert of een stukje fruit meeneemt uit het plukbos is het mogelijk uw elektrische fiets op te laden.
ChristenUnie vindt dat dit zonnepark een passende, duurzame en langjarige invulling vormt van één kavel uit een serie van zeven kavels verspreid in het Horsterwold. Deze kavel heeft dus géén bosbestemming.
Het Zonnewoud voorziet een derde van de huishoudens van Zeewolde van duurzame energie. Door samenwerking van Sunvest met de lokale energiecoöperatie ZeewoldeZon kunnen de inwoners van Zeewolde op een voordelige manier stroom van het zonnepark afnemen en tegelijkertijd gebruik maken van de recreatieve en educatieve mogelijkheden die het gebied biedt.
ChristenUnie wil graag energiewinning door zon op daken, maar er is tevens besloten dat ook een aantal hectare beschikbaar moet worden gesteld voor zon op land. ChristenUnie vindt het Zonnewoud daarom een goed initiatief, omdat hiervoor geen landbouwgrond en geen bos verloren gaat, maar wel op een duurzame manier energie wordt ingewonnen. Een win win situatie dus.

« Terug

Reacties op 'Zonnewoud win, win voor natuur en inwoners'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.