Toekijken in plaats van meedoen

Toekijken niet meedoen.jpg
Esther Broenink 1.jpg
Door Esther Broenink op 4 november 2019 om 23:51

Toekijken in plaats van meedoen

ChristenUnie Zeewolde maakt zich druk over eenzaamheid. Als werkgroep denken we na over manieren om die aan te pakken. Dit is de vierde blog van werkgroeplid Esther Broenink (18 jaar, student Toegepaste Psychologie). 

Degenen die mij kennen zal het zijn opgevallen dat ik de afgelopen weken niet erg spraakzaam was. De reden hiervoor was dat ik mijn stem kwijt was en simpelweg niet tot nauwelijks kon praten. Dag één konden we de lol er allemaal wel van inzien. Dag twee werd het vervelend, dag drie kon ik er geen grap meer over waarderen en 30 dagen later was ik er helemaal klaar mee. Deze ervaring heeft me echter wel een hele nieuwe beleving van eenzaamheid gegeven, namelijk alleen zijn binnen een groep.

Ik kon mijn vrienden niet vertellen wat ik allemaal beleefde, ik kon niet vragen naar de verhalen van anderen, zelfs iemand even gedag zeggen was al een opgave. Bij elke sociale activiteit voelde ik me toeschouwer in plaats van dat ik er deel van was. Omringd door vrienden en familie kon ik me alleen voelen. Dit gevoel werd bij mij veroorzaakt door het ontbreken van communicatie. Ik ben echter niet de enige die dit gevoel heeft. Een snelle zoektocht op internet levert tientallen artikelen op. Van blogs tot krantenartikelen tot interviews, er wordt van alles over geschreven. Alleen zijn en alleen voelen is iets heel anders. De oplossing voor het probleem eenzaamheid ligt niet enkel in het bij elkaar brengen van mensen. Nee, het gaat om elkaar echt zien, open staan voor elkaars verhaal en je plek vinden binnen een groep.

Dat eenzaamheid een gevoel is dat niet alleen bij ouderen speelt wordt steeds duidelijker. De media besteedt er meer aandacht aan dan ooit en dit issue staat nu ook op de politieke agenda. Begin oktober is er een hele week besteed aan het thema eenzaamheid. Voor ouderen is er al het actieprogramma “Een tegen eenzaamheid” en er gaan steeds meer stemmen op om ook zo’n programma voor jongeren te ontwikkelen.

Ook op lokaal niveau wordt er veel over eenzaamheid gesproken.  Ruim een half jaar geleden zijn wij als ChristenUnie Zeewolde begonnen met de werkgroep eenzaamheid. Naast de blogs zijn er veel gesprekken geweest over hoe we eenzaamheid kunnen verminderen en vorige maand is er een pubquiz georganiseerd om op die manier mensen bij elkaar te brengen. Op deze manier zetten wij ons in tegen eenzaamheid.

Mijn stem is nu gelukkig weer terug en ik kan weer volop meedoen in mijn sociale leven. Helaas ligt bij de meeste mensen het gevoel van eenzaamheid niet bij het ontbreken van stemgeluid maar bij het ontbreken van het gevoel ergens bij te horen. Op nationaal en lokaal niveau wordt hard gewerkt om dit issue aan te pakken. Zo ook in Zeewolde, als ChristenUnie blijven we ons inzetten voor dit thema. Doe je mee?

(Foto: Roel van Rijswijk)

Terugblik van de nieuwe wethouders

Esther Broenink

Esther Broenink 1.jpg

Esther zit in de werkgroep eenzaamheid van ChristenUnie Zeewolde. Ze is 18 jaar en studeert Toegepaste Psychologie.